Megfelelő elrendezéssel rengeteg idő és energia takarítható meg a konyhában.
Minden konyhában lehetségesek optimális munkafolyamatok. A tevékenységek alapján a konyha zónákra osztható fel. Ez gondoskodik a rövid utakról és arról, hogy minden ott legyen, ahol szükség van rá.
- Tipikus tevékenységek és elrendezés.
- Ergonómiai szintek használati gyakoriság alapján.
- A háromszögelv megvalósítása egyszerűen a praktikus konyháért.
Ergonómiai szintek
Bizonyos dolgokat gyakrabban használunk, mit a többit. A folyamatosan használatos dolgokat jó elérhető magasságba érdemes tenni. A ritkán használatos dolgok kerülhetnek egészen felülre vagy alulra.
Tipikus tevékenységek:
- Mosogatógép kipakolása
- Reggeli készítés
- Ételek főzése
A kihúzós és felnyílós megoldások nagyban megkönnyítik a munkát
Nincs több fárasztó hajlongás és kutatás. A komfortos kihúzókkal és felnyílókkal minden kényelmesen belátható és fáradtság nélkül elérhető.
Háromszög alapelv = egyszerű megvalósítás
A konyhai munkák sokkal egyszerűbbé válhatnak, ha az elvégésükhöz szükséges eszközök és alapanyagok a lehető legjobban kézre esnek. Érdemes ezért nem csak a munkafelületek, hanem hozzájuk rendelt tárolótereket is tervezni. Gondolkodjunk a konyha alapvető funkciói szerint.
Minden konyhában lehetséges: optimális munkafolyamatok
A tevékenységek alapján a konyha zónákra osztható fel
Tipikus tevékenységek
Mosogatógép kipakolása
Ki ne álmodna róla, hogy az edényeket minél rövidebb úton tudja elpakolni? Ezért érdemes ezeket a mosogatógép közelében elhelyezni.
Reggeli készítés
Legyenek a reggelihez szükséges dolgokat lehető legközelebb helyezve egymáshoz. Így minden reggel nyugodtan indul.
Ételek főzése
A főzéshez szükséges dolgokat legyenek a tűzhely közelében elhelyezve. Például az edények és főzőkanalak a tűzhely alatti fiókban. Az olajak és fűszerek pedig mellettük.
Konyhazónák elrendezése:
Funkcionális zónák a konyhában
Ha jól szerveztük meg a konyhánk tereit, megfelelő helyet biztosítottunk magunknak mindenhez és a terveknél a saját elvárásainkat és a konyha adottságait egyaránt figyelembe vettük, akkor praktikusan, és egyszerűen fogjuk tudni használni.
A konyhai munkák sokkal egyszerűbbé válhatnak, ha az elvégésükhöz szükséges eszközök és alapanyagok a lehető legjobban kézre esnek. Érdemes ezért nem csak a munkafelületek, hanem hozzájuk rendelt tárolótereket is tervezni. Gondolkodjunk a konyha alapvető funkciói szerint.
Az, hogy a zónákat hogyan rendezzük egymás mellé, esetleges. Függ a helyiség adottságaitól, illetve attól is, hogy mi hogy érezzük megunkat a legjobban benne. Van aki nyomasztónak érzi a nagyon zárt alakzatú, kétsoros, vagy G alakú konyhákat, van aki viszont az egysoros változatot érzi úgy, hogy nincs eléggé elkülönítve a lakás egyéb tereitől.
Praktikussági szempontokat figyelembe véve a legjobb elrendezési formák azok, ahol egszerűen átfordulva, a hátunk mőgött is munkatér van. Ide tartoznak a sziget, a G vagy az U alakú elrendezések. Ezt követi az L alak, majd a sort az egyszerű egysoros konyha zárja. Az alábbiakban példákat mutatunk arra, hogy a különböző alakzatoknál hogyan érdemes a zónákat egymás mellé rendezni.
Az 5 fő terület a konyhában:
Élelmiszertárolás
Az “élelmiszertárolás” zóna szekrényeiben az alapanyagokat, félkész ételeket tároljuk. Itt helyezzük el a kamraszekrényt, illetve a hűtő és fagyasztó szekrényeket. A nyitott csomagok, gyakran használt fűszerek és olajok általában az “előkészítés” zónába tartoznak.

kenyér, kávé, tea, kakaó, cornflakes és müsli, konzervek, rizs, tészta, késztermékek, cukor, liszt és sütőporok, hűtött élelmiszerek, (hűtőszekrényben), chips és keksz
Egy tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb konyhavásárló utólag sokkal több tárolóteret szeretne, mert a család nő, vagy a főzési szokások változnak. Arra is gondolnunk kell, hogy egy olyan konyhában, ahol rendszeresen, több személyre főznek, mondjuk egy nagyobb családnak, érdemesebb családi kiszerelésű termékeket vásárolni, hiszen ez sokkal gazdaságosabb! Ezeket azonban tárolni is kell, tehát igényeinket jó, ha már a tervezéskor alaposan átgondoljuk! Ha tehetjük, válasszunk variálható belső felosztású elemeket, mert ezek amellett, hogy rendet teremtenek és átláthatóbbá teszik a konyhaszkrény tartalmát, dinamikusan változtathatók, mindenkori bevásárlásaink szerint!
Tálalás
A tálalás zónában az étkezésekhez szükséges eszközöket tároljuk. Itt lényegében tányérokról, tálakról, evőeszközökről, edényekről és poharakról van szó. Ergonómia szempontjából észszerű, ha a gyakran használt edényeket a felső szekrények helyett az alsó szekrények fiókjaiban tároljuk.
Gondoljuk végig, hogy mi mindennek van itt a helye:

evőeszközök, ünnepi- és hétköznapi étkészlet, kávéskészlet, poharak, kis tálkák, tálak, mártásos tálak, szalvéták és asztali fűszertartók, stb…
Jó ha tudjuk, hogy konnyhai eszközeink egyharmadát ebbena zónában tároljuk, tehát érdemes neki elegendő helyet hagyni. Praktikus a tálaló zónát közvetlen a mosogató zóna mellett elhelyezni, így a lecsöpögtetett, eltörölt edényeket komolyabb távok megtétele nélkül, könnyedén elpakolhatjuk!
Indítsa el a videót és praktikus megoldásokat talál a tálaló eszközök elhelyezésére!
Mosogatás
A “vizes zóna” középpontjában az edénymosó és a mosogató tálca áll az alsó mosogató szekrénnyel.
Ebben az alsószekrényben a szelektív hulladékgyűjtő és a tisztítószerek is jó helyet találnak.

szelektív hulladékgyűjtő, takarítószerek, tisztítószerek, mosogatószer és tabletta, szemeteszsák, törlőruha, bevásárlótáska
A mosogató alatti helyet gyakran nem használják ki kellőképpen. A mosogató alatti fiókokkal értékes tárolóterek nyerhetők a fent említett tárolnivalók számára. ORGA-LINE belső felosztásokkal a könnyen hozzáférhető és átlátható tárolótereket alakíthatunk ki a mosogató alatti konyhaszekrényben.
Előkészítés
Ebben a zónában az ételek előkészítéséhez szükséges konyhai eszközöket tároljuk.
Fontos, hogy ezek midig a könnyen elérhetőek legyenek, akár maszatos kézzel is!
Ezért, ha tárolótereket tervezünk ebben a konyhai zónában gondoljuk át, hogy mi minden szükséges az előkészítés folyamatához:

konyhai segédeszközök, munkaeszközök, kések, aprítók, konyhai kisgépek, vágódeszkák, ecet, olaj, szószok, fűszerek, tálak, tálkák, mérleg, tároló dobozok, alapanyagok, nyújtódeszka, edények, stb…
Az is tény, hogy a legtöbb munafelületre is az előkészítés során van szükség. Le tennem a vágódeszkát, az alapanyagokat, bár, ha az elkészítés során csak egyszer használt hozzávalókat azonnal vissza tudom tenni a helyére, sokkal egyszerűbb a dolgom.
Indítsa el a videót és nézze meg, egy jól tervezett konyhában hogyan lehet bármilyen ételt nagyon egyszerűen és vidáman elkészíteni!
Főzés / sütés
Ez a zóna minden bizonnyal minden konyha szíve-csücske és olyan berendezéseket tartalmaz mint pl. a tűzhely, a sütő, a mikro és a páraelszívó.
Itt a főzéshez és sütéshez szükséges eszközök, mint az edények, serpenyők és főzőeszközök kerülnek tárolásra.

főzőeszközök, serpenyők, lábasok, speciális főzőedények, sütőtálcák és rácsok, sütőformák és fóliák, sütőeszközök és adalékanyagok, edényfogó, szakácskönyvek, használati útmutatók
Azokat a főzőedényeket és főzőeszközöket, amelyeket rendszeresen használunk, leginkább a tűzhely közelében érdemes tárolni. Ezeket közvetlenül ott használjuk és jó, ha gyorsan elő tudjuk venni őket.
Indítsa el a videót és meglátja, milyen élvezetes lehet a közös főzöcskézés egy jól szervezett konyhában!
A háromszög alapelv
A bemutatott tervek alapján az adottságoktól függetlenül is hatékony teret lehet kialakítani.
A konyhai munkák sokkal egyszerűbbé válhatnak, ha az elvégésükhöz szükséges eszközök és alapanyagok a lehető legjobban kézre esnek. Érdemes ezért nem csak a munkafelületek, hanem hozzájuk rendelt tárolótereket is tervezni. Gondolkodjunk a konyha alapvető funkciói szerint.

Mi az a háromszög elrendezés?
- A háromszög csúcsai: hűtőszekrény, tűzhely és a mosogató.
- Egymástól való távolságuk minimum 120 maximum 270 cm.
- Ennél kisebb helyen kényelmetlen dolgozni.
- Nagyobb rengeteg extra időt, energiát és helyet vesz el.
- Mindig érdemes olyan elrendezést választani, amely a legjobban illeszkedik a térhez és az igényekhez.
A szekrények, munkapult és a konyhagépek egyetlen falon



Ha a tér lehetővé teszi, a főzőfelület a konyhaszigetre kerüljön
A hajókonyha elrendezése



L alakú elrendezés – nagyobb munkafelület



Az U alakú elrendezés igazán praktikus
A szakértők egybehangzó kedvence az U alakú konyha, mely egyszerre két embernek is elegendő helyet biztosít, és számtalan munkaháromszög alakítható ki benne.



G alakú elrendezés


* A háromszög elrendezést illusztráló képek a “Design Ideas for Kitchen – Susan Boyle Hillstong” könyvének magyar fordításából lett kiegészítve, amely az Alexandra könyvboltban jelent meg 2007-ben
Összefoglalva a 3. fejezet:
A legmegfelelőbb forma megtalálásához sokszor már eleve adottak a körülmények. Kisebb térben kevesebb a variációs lehetőség, de megfelelő kialakítással és a háromszög elrendezés figyelembe vételével praktikus és a hétköznapi munkát segítő remekművek születnek kis és nagy térben egyaránt. Érdemes átnézni és fontolóra venni egyik vagy másik kialakítási megoldást, ezzel is új ötleteket és inspirációt merítve.
A zseni legfőbb tevékenysége: az elrendezés, az összeillesztés, az összefüggések helyesebb és átfogóbb meglátása. Eugéne Delacroix