Konyha berendezés funkcionális zónákkal

Ha jól szerveztük meg a konyha berendezését, megfelelő helyet biztosítottunk magunknak mindenhez és a terveknél a saját elvárásainkat és a konyha adottságait egyaránt figyelembe vettük, akkor praktikusan, és egyszerűen fogjuk tudni használni.

Munkafelület és tárolás tervezés – konyha berendezés

A konyhai munkák sokkal egyszerűbbé válhatnak, ha az elvégésükhöz szükséges eszközök és alapanyagok a lehető legjobban kézre esnek. Érdemes ezért nem csak a munkafelületek, hanem hozzájuk rendelt tárolótereket is tervezni.  Gondolkodjunk a konyha berendezésénél az alapvető funkciói szerint. 

Konyha berendezése funkciónális zónákkal - ábra - Cliff konyhabútor
Konyha berendezés - Konyha formák , ábra- Cliff konyhabútor
Konyha berendezés - ábra L, I és kétsoros konyha - Cliff konyabútor

Az, hogy a zónákat hogyan rendezzük egymás mellé, esetleges. Függ a helyiség adottságaitól, illetve attól is, hogy mi hogy érezzük megunkat a legjobban benne. Van aki nyomasztónak érzi a nagyon zárt alakzatú, kétsoros, vagy G alakú konyhákat, van aki viszont az egysoros változatot érzi úgy, hogy nincs eléggé elkülönítve a lakás egyéb tereitől.

Konyha elrendezés tervrajz - Cliff konyhabútor

Praktikussági szempontokat figyelembe véve a legjobb elrendezési formák azok, ahol egszerűen átfordulva, a hátunk mőgött is munkatér van. Ide tartoznak a sziget, a G vagy az U alakú elrendezések. Ezt követi az L alak, majd a sort az egyszerű egysoros konyha zárja. Az alábbiakban példákat mutatunk arra, hogy a különböző alakzatoknál hogyan érdemes a zónákat egymás mellé rendezni és a konyhát berendezni.  

Forrás: dynamicspace.com

Tálalás – konyha berendezés

A tálalás zónában az étkezésekhez szükséges eszközöket tároljuk. Itt lényegében tányérokról, tálakról, evőeszközökről, edényekről és poharakról van szó. Ergonómia szempontjából észszerű, ha a gyakran használt edényeket a felső szekrények helyett az alsó szekrények fiókjaiban tároljuk.

Gondoljuk végig, hogy mi mindennek van itt a helye: 

evőeszközök,  ünnepi- és hétköznapi étkészlet, kávéskészlet, poharak, kis tálkák, tálak, mártásos tálak,  szalvéták és asztali fűszertartók, stb…

Jó ha tudjuk, hogy konnyhai eszközeink egyharmadát ebben a zónában tároljuk, tehát érdemes neki elegendő helyet hagyni. Praktikus a tálaló zónát közvetlen a mosogató zóna mellett elhelyezni, így a lecsöpögtetett, eltörölt edényeket komolyabb távok megtétele nélkül, könnyedén elpakolhatjuk!

Indítsa el a videót és praktikus megoldásokat talál a tálaló eszközök elhelyezésére!

Tálalás, tányérak - konyha berendezés
Konyha tárolás, felnyíló üvegszekrény - Cliff konyhabútor
Fiók, evőeszközök - Cliff konyhabútor

Élelmiszertárolás – konyha berendezés

Az “élelmiszertárolás” zóna szekrényeiben az alapanyagokat, félkész ételeket tároljuk. Itt helyezzük el a kamraszekrényt, illetve a hűtő és fagyasztó szekrényeket.  A nyitott csomagok, gyakran használt fűszerek és olajok általában az “előkészítés” zónába tartoznak.

kenyér, kávé, tea, kakaó, cornflakes és müsli, konzervek,  rizs, tészta, késztermékek, cukor, liszt és sütőporok, hűtött élelmiszerek, (hűtőszekrényben),  chips és keksz

Egy tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb konyhavásárló utólag sokkal több tárolóteret szeretne, mert a család nő, vagy a főzési szokások változnak. Arra is gondolnunk kell, hogy egy olyan konyhában, ahol rendszeresen, több személyre főznek, mondjuk egy nagyobb családnak, érdemesebb családi kiszerelésű termékeket vásárolni, hiszen ez sokkal gazdaságosabb! 

Ezeket azonban tárolni is kell, tehát igényeinket jó, ha már a tervezéskor alaposan átgondoljuk a jó konyha berendezéshez! Ha tehetjük, válasszunk variálható belső felosztású elemeket, mert ezek amellett, hogy rendet teremtenek és átláthatóbbá teszik a konyhaszkrény tartalmát, dinamikusan változtathatók,  mindenkori bevásárlásaink szerint!

Konyhai eszközök fiókban - Cliff konyhabútor
Konyhafiók - konyha berendezés -Cliff konyhabútor
Konyha berendezés, tárolás fiókban - Cliff konyhabútor

Mosogatás – konyha berendezés

A “vizes zóna” középpontjában az edénymosó és a mosogató tálca áll az alsó mosogató szekrénnyel.

Ebben az alsószekrényben a szelektív hulladékgyűjtő és a tisztítószerek is jó helyet találnak.

szelektív hulladékgyűjtő, takarítószerek, tisztítószerek, mosogatószer és tabletta, szemeteszsák, törlőruha, bevásárlótáska

A mosogató alatti helyet gyakran nem használják ki kellőképpen. A mosogató alatti fiókokkal értékes tárolóterek nyerhetők a fent említett tárolnivalók számára. ORGA-LINE belső felosztásokkal a könnyen hozzáférhető és átlátható tárolótereket alakíthatunk ki a mosogató alatti konyhaszekrényben.

Mosogató alappti konyhafiók - Cliff konyhabútor
Praktikus konyhafiók - konyha berendezés - Cliff konyhabútor
Szemét szelektálás a konyhában - Cliff konyhabútor

Előkészítés – konyha berendezés

Ebben a zónában az ételek előkészítéséhez szükséges konyhai eszközöket tároljuk. 
Fontos, hogy ezek midig a könnyen elérhetőek legyenek, akár maszatos kézzel is!

Ezért, ha tárolótereket tervezünk ebben a konyhai zónában gondoljuk át, hogy mi minden szükséges az előkészítés folyamatához:

konyhai segédeszközök, munkaeszközök, kések, aprítók, konyhai kisgépek, vágódeszkák, ecet, olaj, szószok, fűszerek, tálak, tálkák, mérleg, tároló dobozok, alapanyagok, nyújtódeszka, edények, stb…

Az is tény, hogy a legtöbb munafelületre is az előkészítés során van szükség. Le tennem a vágódeszkát, az alapanyagokat, bár, ha az elkészítés során csak egyszer használt hozzávalókat azonnal vissza tudom tenni a helyére, sokkal egyszerűbb a dolgom. A praktikus konyha berendezés nagy segítség a hétköznapokban.

Előkészítés, gyümölcs hámozás
Kés, gyümölcsök előkészítése
Citromfacsaró - Konyhában

Főzés / sütés – konyha berendezés

Ez a zóna minden bizonnyal minden konyha szíve-csücske és olyan berendezéseket tartalmaz mint pl. a tűzhely, a sütő, a mikro és a páraelszívó.
Itt a főzéshez és sütéshez szükséges eszközök, mint az edények, serpenyők és főzőeszközök kerülnek tárolásra.

főzőeszközök, serpenyők, lábasok, speciális főzőedények, sütőtálcák és rácsok, sütőformák és fóliák, sütőeszközök és adalékanyagok, edényfogó, szakácskönyvek, használati útmutatók

Azokat a főzőedényeket és főzőeszközöket, amelyeket  rendszeresen használunk, leginkább a tűzhely közelében érdemes tárolni. Ezeket közvetlenül ott használjuk és jó, ha gyorsan elő tudjuk venni őket. 

Forrás: dynamicspace.com

Étel kóstolás - konyhában
Főzés a konyhában
Palacsintasütés, könnyeden a konyhában
Széchényi logó