Népszerű konyhai elrendezések

Legyen szó építésről vagy felújításról, a tervezés folyamatában vannak olyan elemek, amelyek kétséget kizáróan érdekfeszítőek. Ilyenek például a jövendőbeli konyha színéről, stílusáról, hangulatáról való álmodozás. Bár ezek tényleg fontosak, hiába van egy szép konyhád, ha nem tudod kiélvezni: nincs benne elég használható kabinet, állandóan belebotlasz a sarkokba, és általában véve impraktikus az egész.
A jelenlegi blogposzt ezért abban kíván segíteni, hogy melyek azok a szempontok, amelyeket mindenképp figyelembe kell venned ahhoz, hogy ne csak távolról, képekről tudj gyönyörködni benne, hanem az otthonod minden lakója számára öröm legyen benne tartózkodni, ott beszélgetni, étkezni és élvezni egymás társaságát.

Shalem vintage stílusban kialakított konyhánk, amelyet kifejezetten nagy családi együttléteket figyelembe véve terveztünk meg.

Először is ülj le, vegyél elő egy papírlapot vagy egy okoseszközt, és jegyezd fel a konkrét tényeket, amelyekkel dolgozol: Mekkora a rendelkezésre álló tér? Mi ennek az eloszlása? Van bármi befolyásod e fölött, vagy nem bolygathatod a vezetékeket és a falakat? Hiába szerepel az inspirációs tábládon egy olyan elrendezés, amely közel áll a szívedhez és optikailag kellemes, ha nincs a megvalósítására anyagi keret vagy szerkezeti lehetőség.
Még az sem elhanyagolható szempont, hogy hány embert kell nap mint nap kiszolgálnia, hány tárolási alkalmatosságra lesz minimum szükség, milyen szobák és terek vannak a szomszédságában, amelyek meghatározzák az emberek ki-be áramlását, illetve hol szándékszol majd étkezni: lesz-e külön étkező és/vagy reggeliző, vagy a konyhán belül szeretnéd ezt is?

(A Cliff konyhák között nemcsak vintage, hanem modern, akár fényűző konyhát is találsz.)

Most, hogy mindezekkel az információkkal rendelkezel, négy főbb alakzatot/elrendezést érdemes alaposan áttanulmányozni: az U és az L alakú konyhákat, illetve a hosszúkás, folyosószerűt és az egy fal mentén beépített konyhát. Ezt a négy fajtát még külön szigettel ki lehet egészíteni, akár kettővel is, ha szükség van extra munkafelületre és tárolási helyre.
Természetesen egyik vagy másik elrendezés sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csupán az a kérdés, hogy számodra melyik ideális? Melyik szolgálja a te érdekeidet? Ebben nem érdemes a trendekre alapozni: a gyakorlatiasság időtálló.
Az U és az L alakzatok magukért beszélnek: az előbbi esetében három, míg az utóbbi esetében két fallal tudsz dolgozni. Az U elrendezés akkor ideális, ha sok időt szándékszol a konyhában tölteni és ezért egy óriási konyhára van szükséged, legyen szó akár tevőleges munkáról vagy tárolási lehetőségről, és családi, baráti együttlétekről. Ami az erőssége, az a gyengesége is: sok helyet emészt fel.

Ami az U és az L alakot megkülönbözeti, az a hozzáférhetőség: az L inkább egy sarokkonyha, ezért rézben izolált, mégis átjárható. Rendkívül praktikus, ezért népszerű is. Leginkább közepes méretű otthonokban érdemes használni. Mind a kettő, az U és az L alakú is könnyen kiegészíthető egy-két szigettel.

A képen egyik kedvenc konyhánk, a Vintage (König) látható, L alakban

A folyosószerű és az egyfalas konyha hosszabbak, a kettejük között pedig a legszembetűnőbb különbség az elzártság/nyitottság. A folyosókonyha erőssége, hogy jól el lehet rejteni az otthonban, nem vesz el sok helyet, minden könnyen elérhető, mert közel van. Ugyanakkor a gyerekek, barátok ki vannak zárva, attól függően, hogy mennyi hely áll rendelkezésre a két fal között.

Íme egy tökéletes példa a folyosószerűen kialakított konyhákra.

Ezzel szemben az egyfalas megoldás azért lehet jó, mert könnyen hozzáférhető és rá lehet látni az otthon többi pontjáról is, viszont a fal hosszúságától függően a két vége elég messze lehet egymástól, nincs elég tárolási lehetőség. Ezt könnyen orvosolhatjuk azzal, ha beépítünk egy párhuzamos konyhaszigetet.

Gyönyörű, modern stílusban kialakított Cliff konyha a budapesti 2019-es konyhakiállításról.

Bármelyik konyhát is választanád, abban biztos lehetsz, hogy a Cliff kínálatában minden elképzelésed számára találsz praktikus, ugyanakkor esztétikus, hozzáférhető és minőségi megoldást! Mi nem csak a mának dolgozunk, hanem célunk, hogy a konyhád évekig hű társad legyen, egy olyan hely, ahol életre szóló emlékeket szerezhetsz a számodra fontos emberek mellett. Hiszen a konyha nem csak egy tér, ahol étel készül, hanem egy olyan közösségi hely, amely méltán érdemel nagy figyelmet.
Nézz be hozzánk a showroomjaink egyikébe (Budapesten, Sopronban vagy Debrecenben), vagy kövess minket a főbb közösségi platformokon (facebook, instagram)!

Széchényi logó