Praktikus konyhai alapelvek

Az ami ma kényelmetlen, lehet, hogy holnap már kivitelezhetetlen! Egy megváltozott élethelyzet, mint például a gyermekvárás hónapjai, vagy a kor előre haladta kifejezetten nehézkessé teheti a konyhánk használatát. Ezért fontos a praktikus konyha kialakítása.

Ergonómia a konyhában

Praktikus konyha elrendezés szintezve - Cliff konyhabútor

Érdemes ezért már a tervezés pillanatában gondolni arra, hogy a konyhaszekrényeket olyan belső térosztó vasalatokkal lássuk el, amik praktikussá teszik a konyhánkat. Ha azonban erre nincs lehetőségünk, akkor is gondoljunk arra, hogy hogyan aklakíthatjuk a legpraktikusabban a táróló tereket. Abban biztosak lehetünk, hogy amit kényelmetlen elővenni, azt ritkán fogjuk használni! A képen jól látható, hogy érdemes a konyhabútor különböző részeit könnyen és nehezen elérhető régiókba sorolni és ennek megfelelően elhelyezni a különböző alapanyagokat, eszközöket gépeket. Így áttekinthető, praktikus konyha lesz a végeredmény.

Praktikus konyha tárolóterek

Gyakran előfordul, hogy nem hagyunk magunknak elegendő tároló helyet a konyhában. Ennek legtöbbször nem az az oka, hogy maga a konyha kicsi, egyszerűen nem gondoljuk át, mire is van valóban szükségünk.

Megtervezzük a beépíthető konyhagépek helyét, de nem gondolunk arra, hova fogjuk tenni a kenyérpirítót. Valami furcsa okból fordítva látunk a tervezéshez: nem azon töprengünk, hogy mi mindent kell elraknunk, hanem azon, hogy hogyan nézzen ki a konyhánk. Így lesznek aztán a kihasználhatatlan bútorok, a kétsorban pakolt mély alsószekrények, amiknek a hátsó részében lévő edényeket soha nem vesszük elő!

Indítsd el a videót és nézd meg, hogyan lehet sokkal praktikusabban kihasználni konyhánk tárolóterét!

Munkatér a praktikus konyhában

Ki gondolta volna, hogy miközben egyszerűen főzünk, mosogatunk, vagy tálalás közben félmaratoni távokat teszünk meg a konyhában? Lehajolás, néha leguggolás, megfordulás, eközben pedig különböző felületeket használunk pakolásra, előkészítésre. Vagy csak időnként parkoltatva vannak a  kézben tartott dolgok.

Ahhoz azonban, hogy ezeket a tereket valóban egyszerűen és dinamikusan ki lehessen használni, a tervezésnél kell átgondolni azt, hogy mit is fog a konyhában csinálni! Ez alapján meg tudjuk szervezni úgy a teret, hogy minden kézre essen. Az igazán eredményes és praktikus konyha megvalósításához a munkatért megtervezése kifejezetten fontos lépés..

Indítsd el a videót és látni fogod, mihez mennyi hely kell.

Forrás: dynamicspace.com

Széchényi logó