Valami elindult….

Talán kifáradtunk a konyhagépek összeírásában, de van egy kész listánk. Fussuk most át, ellenőrzésképpen használjuk a mellékletben szereplő listát. Karikázzuk be rajta, mit választottunk. Igy nem hagyunk ki egy fontos konyhagépet sem.

No, akkor ez meg is van. Nyissunk egy dossziét és fűzzük bele ezt a papírt (a gépek listáját). Írjuk a dossziéra: ÁLMAINK KONYHÁJA

Igértem, hogy a héten a stílus kiválasztásával, a konyhánk elrendezésével és munkapult kiválasztásával foglalkozunk.

Szerintem elég lesz ma a megfelelő stílus kiválasztása

STILUS

 Ma már az interneten sok felé kalandozhatunk, igy gyorsabb az ízlésünkhöz legközelebb álló stílust megtalálni.

 A Cliff honlapján gyorsan megtaláljuk a választási lehetőséget:

Persze ezek gyűjtőcsoportok és elég nagy spektumban mozognak. Vizsgáljuk meg ezeket a csoportokat:

 Mit is értünk MODERN konyhabútorok alatt?

Talán nem is jó szó a MODERN szó, mert a teljesen sima felületet már évtizedekkel ezelőtt piacon volt. Miben is más ez most? 

Szinvilágában: a sötét színeket egy konyhán belül bátran keverhetjük fa hatású felülettel és a szolid világos színekkel, akár a fehérrel, de időkénként az alulábazat megjelenése is kellemes. A letisztult formák hidegségét a led szalagok rejtett beépítésével, a kellemes világos padozattal és a munkapultok megnyugtató színvilágával tudjuk lágyítani.

E csoport igazi jellemzője a felső elemek fogantyú nélkülisége, melyet többféle képen is kérhetünk, alányúlós kivitelben, TIP-ON -s kivitelben, és ha a pénztárcánk megengedi elektromos kivitelben.

A csoportban megfér:

az ipari megjelenési forma:

fémajtó-üvegajtó, a rusztikus

páraelszívó, az elemre

építhető kerámia mosogatótálca

  • keretes megjelenésű forma

Az ajtó anyagában bemart

  fogantyús forma:

  • Az ajtó anyagában bemart fémfogantyús kivitel:

-A korpuszba mart foganytús kivitel, mely frontazonos

fogantyú profil:

https://www.cliffkonyhabutor.hu/modern-konyha-ivonne/

A korpuszba mart fogantyús  kivitel, mely lehet alu, antracit, vagy fehér fém fogantyú profil:

https://www.cliffkonyhabutor.hu/modern-president/

VINTAGE konyhabútor:

A vintage (ejsd: vintidzs) vagy vintázs szó elsősorban a borászatban és a fotográfia területén használatos szakkifejezés volt. Az angol vintage szó eredeti jelentése szüret. Eredetileg a borászatban használták ezt a kifejezést a régi évjáratú, nemes borok megnevezésére. A fotótörténelemben pedig vintázs kópiának („vintage copy”/”vintage print”) nevezték az első kópiát, azaz az eredeti negatívról készült másolatot, mely a felvétellel nagyjából egy időben készült és a művész ellenjegyezte szignóval vagy pecséttel.

A divat világába innen szűrődött át, és vált a ’20-as évektől a ’60-as évekig viselt öltözékek, kiegészítők, lakberendezési tárgyak stílusának összefoglaló nevévé. Klasszikus, patinás, nosztalgikus, “békebeli” hangulatot idéz, leginkább a részletgazdag, finoman megmunkált tárgyak jellemzik, főbb színei a púder és cukorka színek, valamint a fekete és fehér. Kedvelt anyagai a csipke, selyem, bársony, damaszt, szatén és a tüll. Ez a stílus egyfajta életfelfogás, hogy hogyan tudjuk a múlt értékeit a jelenbe varázsolni. Ma már a konyhabútorok világában is értelmezett kifejezés.

A Vintage konyhabútorok csoportjában a finom kidolgozott polgári stílustól a country stílusig mindegyik megtalálható.

ives keretekkel övezett keretes, a belső keret ives marású ajtó (ilyen van nekem is) kicsit finomkodó, de mégis könnyed.  A magas íves párkányzat és az ajtók elé kijövő íves világitástakaró méltó keretet ad ennek a kellemes bútornak

  • skandináv beütésű, de ízig-vérig vintage stílusú ez a kertes, de letisztult vonalú ajtóforma

olasz mediterrán hangulatot idéz ez a felül íves keretes ajtó . A ledlámpákés a fa hatású korpuszok teszik meleggé ezt a törtfehér kivetlű konyhabútort.

-A vintage gyöngyszeme ez a faosztókkal dúsan felszerelhető ajtótípus. Külön érdekessége az elszívó burkolata, mely a faosztók mértaniságát oldja, és teszi azt lággyá.

-Az utólérhetetlen egyenes keretes ajtó: legalább 20 éve meghódította a piacot és még mindig töretlen a bája. Lehet furnérozott és festett kivitelű.

https://www.cliffkonyhabutor.hu/vintage-konyha-manhattan/

Most indult piachódító útjára ez a diszkrét felsőmart ajtó. Bámulatosan elvihető modern stílus irányba is egy letisztultabb fogantyúval, sötét festett felülettel és világos pulttal, de lehet ez világos festett szín sötét pulttal. Itt most egy Vintage hangulatot ragadtunk meg.

Döbbenetes kastély hangulat árad ebből a kézzel antikolt, ecsetelt keretes, duplán mart ajtókkal felszerelt konyhából. A homokfújt egyedi üveg, a pilaszterek sokasága teszi elragadóvá ezt az típusú konyhabútort:.

-A magasfényű felsőmart ajtó mindig patikatisztaságra utal. Megelevenedik előttünk egy napsugaras délután, ahogy egy koszorúvirág lugasban járunk. Szeretnivaló nagyon!

https://www.cliffkonyhabutor.hu/viktoria-vintage-konyhabutor/

Ez a 6 féle apró finom kis késsel felsőmart ajtó üveges keretosztóival vidámmá teszik a konyhát.

Erőteljes élmarásával a keskeny keretből kiemelkedő betétes ajtó karakteres formavilággal rendelkezik.  

KLASSZIKUS konyhabútor:

Talán ezt a klasszikus fogalmat a legnehezebb megragadni:

Nézzük mi a klasszikus a zenében? Legszűkebb értelmében a klasszikus zene – mint zenetörténeti korstílus – a bécsi klasszika szinonimája; a bécsi klasszikus zeneszerzők: HaydnMozart és a fiatal Beethoven ( esetenként egyúttal az őket követő, kortárs kisebb mesterek) munkásságának elnevezése eszményeinek újjáélesztése áll. Haydnt, Mozartot és Beethovent a zenetörténet-írás saját jogán tekinti klasszikusnak: elsőrangúnak, mértékadónak, példaértékűnek. Ezért ők nem klasszicisták, hanem a szó klasszikus értelmében klasszikusok.

Ez alapján mondhatnánk, hogy azért is nevezzük ezt a konyhabútor csoportot klasszikusnak, mert Haydnt, Mozartot és Beethovent csak is kizárólag faburkolatos környezetben tudjuk elképzelni.

Dél-olaszos hangulattal teli ez a felül íves, de keskeny kertes ajtó. Az élébe körbe csak egy lépcsős marás van, valamint a betét teljesen sima ezért ez az ajtó letisztultabb formát mutat. A választható pilaszterekkel egy vidéki kúria konyháját lenyűgözően elegáns helyiséggé teszi, ugyanakkor a kis konyhát is meleg cseresznye furnérozott pácolt felületével szinte szobabútorozottá alakítja.

https://www.cliffkonyhabutor.hu/honig-konyhabutor/

Antikolt cseresznye furnéros keretes ajtó, melynek betétjét speciális présben ívesen furnérozzák. A dupla belső és külső élmarás, és ezeken a felületen lévő kézi antikolás patinássá, ugyanakkor nagyon elegánssá is teszi a konyhabútort. Igazi élmény ilyen klasszikus konyhabútorban főzni.

https://www.cliffkonyhabutor.hu/klasszikus-konyha/

Hú. Lehet, hogy kicsit lemerültünk ebben a sok stílusban, pedig csak három van. De egy hetünk van átgondolni, milyen irányzat illik hozzánk. Beszéljük át a családdal. A vélemények különbözősége esetén se essünk egymásnak, hagyjunk pár napot magunknak és a családnak is. Gondoljuk át, hogy tudnánk a vélemény különbséget közösnevezőre hozni. Sose feledjük, okos asszony építi a házát.

Jó böngészést kívánok, ebben még segíthet a katalógus letöltése:

https://www.cliffkonyhabutor.hu/prospektus2021-2/

Egy hét múlva újra:

Stubenvoll Andrásné

vezető tervező

Széchényi logó